معرفی انواع ظروف هفت سین + لینک خرید
ایرانیان در تمام نقاط جهان، علاقه بسیار زیاد و ویژه ای به رسوم ملی خود دارند. می توان گفت گل سرسبد این رسوم ایرانی، نوروز است. بنابراین مردم ایران در برگزاری هر چه بهتر این آیین زیبا هیچگاه کوتاهی نمی کنند.
یکی از مهمترین رسوم نوروزی، چیدن سفره هفت سین است. سفره های هفت سین در رنگ ها و شکل های مختلف، به نوعی به خانه های تمام ایرانیان جلوه زندگی و شادمانی می بخشد.
تیم چطوبا در این مقاله همراه شماست تا ابتدا با فلسفه و تاریخچه هفت سین و سپس نکات طلایی در چیدمان هفت سین و انواع ظروف هفت سین آشنا شوید. لطفا تا انتهای این مقاله جذاب با ما همراه باشید.
فلسفه چیدن هفت سین چیست؟
عدد هفت همیشه نزد ایرانیان عدد مقدسی بوده؛ تا آنجایی که آن را در فارسی باستان امرداد می خواندند و امرداد به معنای جاودانگی است. ایرانیان عدد هفت را نماد زندگی و جاودانگی می دانند. پس در مهمترین رویداد ملی خود، هفت نماد را در سفره خود قرار می دهند.
هر کدام از این نمادهای هفتگانه، یادآور یک فرشته آسمانی و یا یک ویژگی و خصلت نیکوست. در ادامه به این نمادها اشاره مختصری داریم:
سیر نماد اهورامزدا و تندرستی و سلامت است. این ماده غذایی همیشه بعنوان دارویی جادویی برای درمان بسیاری از بیماری ها بکار می رفته است. بنابراین سیر را در هفت سین قرار می دهند، به امید اینکه سالی سرشار از سلامتی و به دور از بیماری در پیش داشته باشند.
سبزه سمبل فرشته اردیبهشت و آب پاک است. ایرانیان برای داشتن سالی شاد و پر از خوشحالی سبزه در هفت سین خود بکار می برند.
سیب سمبل فرشته زن و نشانه باروری و پرستاری است. آرزوی ایرانیان با گذاشتن این میوه آسمانی در هفت سین، داشتن خانواده ای سالم و شاد است.
سرکه سمبل فرشته امرداد و به معنی جاودانگی است. ایرانیان با قرار دادن سرکه در سفره هفت سین آرزو می کنند که در سال جدید ناملایمات کمتری را تجربه کنند.
سنجد در ایران باستان نشان فرشته خرداد و دلبستگی است. بیشتر مردم آن را نماد عشق بسیار می دانند و برای داشتن خانواده ای گرم و پرمحبت آن را در سفر هفت سین خود قرار می دهند. اما عده ای نیز معتقدند که سنجد نماد عقلانیت است و موجب می شود فرد با عقلانیت بیشتری در سال جدید تصمیم بگیرد.
سمنو نماد فرشته شهریور و خواروبار است. به اعتقاد ایرانیان، قرار گرفتن سمنو در هفت سین سبب افزایش برکت و نعمت در زندگی آنها می شود.
سماق سمبل فرشته بهمن است. ایرانیان باستان سماق را برای استقامت در برابر سختی ها و ناملایمات در سفره هفت سین خود قرار می دادند.
در هفت سین ایرانیان عناصر دیگری همچون کتاب مقدس (قرآن)، دیوان حافظ، ماهی، تخم مرغ رنگ شده و آیینه نیز دیده می شود، که علاوه بر افزودن زیبایی به سفره هر کدام به نمادی از زندگی و یا فضیلتی اخلاقی اشاره می کنند:
- سکه نماد خیر و برکت افزایش روزی است.
- تخم مرغ سمبل زایش و آفرینش و نشان نژاد و نطفه است.
- آیینه نماد روشنایی است.
- آب و ماهی نماد برکت در زندگی است.
- ایرانیان از هر دینی کتاب مقدس خود که نماد اعتقاد به خداوند و اخلاق است را بر سر سفره خود قرار می دهند.
- دیوان حافظ با فرهنگ ایرانی عجین شده است و در اغلب هفت سین ها دیده می شود.
تاریخچه هفت سین را می دانید؟
در برخی از منابع آمده است که ایرانیان قبل از اسلام سفره “هفت چین” داشته اند و هخامنشیان در روز نوروز در هفت عدد ظرف چینی غذا می گذاشتند که به آن هفت چین و یا هفت چیدنی می گفتند.
اما بسیاری از منابع تاریخی به وجود سفره “هفت شین” اشاره می کنند. اجزای تشکیل دهنده هفت شین اینها بودند: شمع، شیرین، شراب، شربت، شهد (عسل)، شمشاد و شقایق (یا شاخه نبات)
در زمان ساسانیان چیدن هفت شین در میان مردم متداول بود و شمشاد را به نشانه جاودانگی بر سفره خود قرار می دادند. پس از ورود اسلام به ایران و حرام اعلام شدن شراب، ایرانیان بجای آن سرکه قرار دادند و اینگونه شین را به سین تغییر دادند.
علت برگزیدن عدد هفت نیز همانگونه که به آن اشاره کردیم، مقدس بودن این عدد نزد ایرانیان و نماد جاودانگی آن است.
ایرانیان همیشه عدد هفت را نماد خوش یمنی و به فال نیک می گیرند. در باورها و افسانه های ایرانیان عدد هفت به وفور یافت می شود، مثلا هفت خان رستم در شاهنامه، هفت اقلیم، هفت روز هفته، هفت شهر عشق در عرفان و ….
چگونه هفت سین زیباتری داشته باشیم؟
برای داشتن سفره هفت سینی جذاب و خلاقانه باید به یک سری نکات توجه ویژه ای داشته باشیم. با رعایت نکات زیر، شما در نوروز هفت سین بسیار زیبایی خواهید داشت:
- سعی کنید در ابتدا تم و زمینه سفره هفت سین خود را انتخاب کنید. اینجا منظور از تم سفره، رنگ آن و جنس ظروف و آیتم های موجود در سفره است.
- برای سفره ی خود حتی الامکان دو رنگ اصلی انتخاب کنید. هارمونی این رنگ ها بسیار مهم است.
- استفاده از عناصر سنتی و باستانی به هفت سین شما جلوه ای اصیل و زیبا می بخشد.
- سعی کنید به بهترین نحو و زیباترین شکل ممکن، از گل ها و گلدان های زیبا در سفره خود استفاده کنید.
- تخم مرغ های رنگی خود را با توجه به تم رنگی سفره تزیین و رنگ آمیزی کنید.
- می توانید از پارچه های سنتی و یا رنگی جذاب مثل ساتن و ترمه در زیر هفت سین خود استفاده کنید.
- از وسایل جانبی همچون روبان، ریسه، شمع و شمعدان برای زیباتر کردن هفت سین خود استفاده کنید.
انواع ظروف هفت سین
انتخاب جنس ظروف هفت سین، اصلی ترین مرحله چینش سفره هفت سین شماست. البته باید گفت شما در انتخاب جنس ظروف کاملا آزاد هستید و می توانید دست به خلاقیت های بی نظیری بزنید. ما در اینجا متداول ترین ظروف مورد استفاده در سفره هفت سین را به شما معرفی می کنیم.
ظروف سفالی:
ظروف سفالی از دیرباز جزئی از آثار سنتی و هنری ایران بوده است. استفاده از این ظروف در سفره هفت سین شما جلوه ای هنری و ایرانی به خانه ی شما می بخشد. یکی دیگر از مزایای این ظروف وجود تنوع بسیار زیاد در طراحی و رنگ آن است.
ظروف شیشه ای:
شیشه از آن عناصری است که می توان در طراحی آن خلاقیت بسیار زیادی به خرج داد. ظروف هفت سین شیشه ای در بازار بصورت بسیار متنوع موجود هستند. شفافیت شیشه و درخشندگی آن فضایی آرامش بخش و زیبا برای ایجاد می کند.
ظروف سرامیکی:
ظروف سرامیکی هفت سین، علاوه بر آن که طراحی و رنگ بندی متنوعی دارند، به هیچ عنوان خراشیده نمی شوند و بسیار مقاوم هستند. همچنین تمیز کردن این ظروف بسیار آسان است و حتی قابلیت قرار گرفتن در ماشین ظرفشویی را نیز دارند.
بسیاری از ظروف سرامیکی مورد استفاده در سفره هفت سین دارای طراحی و نقاشی های بسیار زیبا هستند. خود شما نیز می توانید با کمی آموزش، این کار جذاب را انجام دهید.
ظروف چوبی:
این روزها ظروف چوبی با استقبال بسیار زیادی روبرو شده اند. از آنجایی که چوب یادآور طبیعت، طراوت و سرزندگی است، می توان از ظروف زیبای چوبی نیز در چیدمان یک سفره هفت سین جذاب بهره برد.
این ظروف چوبی معمولا از چوب درختانی همچون گردو، افرا، بلوط و بامبو ساخته می شوند و رنگ بندی گرم و جذابی دارند. همچنین اگر وقت کافی داشته باشید، می توانید برای ساختن یک مجموعه ظروف چوبی برای هفت سین خود، از قدرت خلاقیت خودتان بهره ببرید!
ظروف سنگی:
سنگ های مصنوعی می توانند انتخاب بسیار ویژه و بی نظیری برای ظروف تزیینی شما باشند؛ چرا که دارای طراحی ها و قالب های بسیار متنوع و جذابی هستند. این سنگها را می توان در پروسه قالب گیری و تولید نیز رنگ آمیزی کرد و رنگ های خاصی را بصورت رگه رگه در آنها بدست آورد.
استفاده از این ظروف سنگی در صورت داشتن هارمونی با تم هفت سین شما، زیبایی سفره شما را دوچندان می کند.
ظروف میناکاری:
از آن جایی که میناکاری یکی از ظریف ترین و اصیل ترین هنرهای ایرانی است، داشتن سفره هفت سین با ظروف مینا، به نوعی سفره زیبای شما را به فرهنگ و هنر ایرانی پیوند می زند. مهد این هنر اصفهان است.
جذابیت و زیبایی ظروف میناکاری را نمی توان در قالب کلمات توصیف کرد. اگر میزان هزینه خرید ظروف هفت سین برای شما خیلی مهم نیست، حتما ظروف میناکاری را برای سفره نوروزی خود انتخاب کنید.
استفاده از ظروف هفت سین میناکاری در فضای خانه های بزرگ و یا قدیمی، بسیار جذاب بنظر می رسد.
جنس های دیگر:
همانطور که گفتیم دست شما در انتخاب مواد سازنده ظروف هفت سین کاملا باز است. بسیاری از عناصر زیبا و جذاب دیگر نیز در بازار موجود هستند که توضیح در مورد تمامی آنها در این مقاله نمی گنجد.
از جمله ظروف دیگری که می توانید از آنها در سفره هفت سین خود بکار ببرید از جنس های مختلفی همچون رزین، پلی استر، پارچه، آلومینیوم، مس، چینی و غیرع ساخته شده اند.
نکته طلایی این موضوع این است که بتوانید ظروفی را انتخاب کنید که بیشترین هارمونی و زیبایی را به سفره شما ببخشد.
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا با ارائه توضیحاتی در مورد فلسفه و تاریخچه نوروز و هفت سین سعی کردیم تا حدودی شما را به حال و هوای نوروز ببریم. سپس در مورد نمادهای مختلف هفت سین صحبت کردیم و سپس به نکات طلایی چیدمان هفت سین و همچنین ظروف مختلف سفره هفت سین پرداختیم.
سفره هفت سین مورد علاقه شما چگونه است؟ نظرات و تجربیات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.