ظروف مسی مدتهاست که مجددا مورد توجه قرار گرفته است. این روزها بدست آوردن ظروف مس کمی راحت تر شده است. بسیاری از آشپزخانهها یا رستورانهای تجاری از ظروف مسی استفاده نمیکنند، زیرا در مقایسه با قابلمهها و تابههای فولادی سنتی گران تر هستند. برای آشپزخانه شما با کمی پول بیشتر، ظروف مس می توانند گزینه فوق العاده ای برای تهیه غذای روزانه شما باشند.
اول اینکه مس بسیار بادوام است. مانند چدن نشکن نیست، اما سبک تر و مراقبت از آن آسان تر است. دوم، مس یک رسانای عالی گرما است، به این معنی که دمای پخت و پز به راحتی قابل کنترل است، بنابراین کمتر احتمال دارد که شام را بسوزانید.
زیبایی ظروف مسی قابل مقایسه نیست، هیچ چیز از لحاظ زیبایی چشمگیرتر از آشپزخانه ای پر از قابلمه ها و تابه های مسی براق و صیقلی نیست. ظروف مسی منادی بی چون و چرای ثروت، سبک، طعم خوب و غذای خوب است.
چرا باید ظروف مسی بخریم؟
آیا ظروف مسی برای آشپزخانه شما مناسب است؟ هنگام تصمیم گیری، عوامل مختلفی را باید در نظر بگیرید.
هزینه: ظروف مسی یک سرمایه گذاری است. دلیل گران بودن آن به علت کار و موادی است که برای ساخت هر قطعه انجام می شود. بهترین ظروف مسی کاملاً دست ساز است. اول، خود مس وجود دارد که توسط یک مسگر به شکل چکش در آمده است. بعد، آستر وجود دارد که معمولاً فولاد یا قلع است. در هر صورت، یک صنعتگر دیگر – مانند یک قلع ساز یا یک فولادگر – مورد نیاز است. در نهایت، دسته است که معمولاً کار یک آهنگر است.
وجود این سه متخصص برای ساخت هر ظرف مسی مورد نیاز است. این نوع نیروی کار ارزان نیست، حتی بدون درنظر گرفتن هزینه مواد. اما شما برای کیفیت و – اگر به درستی از آن مراقبت شود – یک عمر استفاده فقط یک بار هزینه آن را پرداخت می کنید. ظروف مسی علیرغم قیمت بالا به دلیل زیبایی، دوام و توانایی که دارند محبوبیت زیادی دارند.
وزن و ضخامت: قابلمه ها و تابه های مسی دارای وزن ها و ضخامت های مختلفی هستند. بنابراین چه ظروفی بهینه است؟ آشپزهای فرانسوی به این موضوع توجه کرده اند و ترجیح می دهند ظروف مسی با ضخامت ۳٫۱۷۵ میلی متر را در تسلط بر هنر آشپزی فرانسوی بکار ببرند. با این حال، اکثر ظروف مسی مدرن ضخامتی بین ۱٫۵ تا ۲٫۵ میلی متر دارند. به یاد داشته باشید، مس ضخیم تر باعث حفظ گرمای بهتر می شود، اما کمی نازک تر شدن، کنترل دمای بیشتری را هنگام استفاده فراهم می کند. هر تابه ای در این محدوده به طور ایمن روی مشعل قرار می گیرد و به راحتی با یک دست بلند می شود.
دقت: مس یک رسانای حرارتی فوق العاده کارآمد است. به همین دلیل است که در سیم کشی برق استفاده می شود. روی اجاق گاز، کنترل دمای تابه آسان است. تقریباً به شکل فوری به کم و زیاد شدن شعله گاز واکنش می دهد. این ویژگی مخصوصاً هنگام سرخ کردن، یا انجام انواع دیگر پخت و پز که نیاز به تنظیم مکرر حرارت دارند، مفید است.
مراقبت: اگر می خواهید مس شما به اندازه کافی دوام بیاورد تا قیمت را توجیه کند، باید کمی کار دستی انجام دهید. برای جلوگیری از خوردگی آماده باشید تا قابلمه ها و ماهیتابه های خود را گاهی جلا دهید. آنها همچنین قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند.
- پوشش قلع در مقابل آستر فولادی
همانطور که قبلا ذکر شد، اکثریت قریب به اتفاق ظروف مسی به طور انحصاری از مس ساخته نمی شوند. علاوه بر دستگیره، که معمولاً آهنی است، آستر نیز از جنس دیگر ساخته می شود. مس به خودی خود بسیار واکنش پذیر است، به این معنی که می تواند طعم غذایی را که می پزید تغییر دهد. به همین دلیل، تقریباً همه قابلمهها و تابههای مسی با قلع یا فولاد پوشیده شدهاند.
ظروف مسی با آستر قلع معمولاً مقرون به صرفه تر هستند، اما قلع بادوام ترین مواد نیست. ممکن است مجبور شوید هر چند سال یکبار ظروف آشپزی خود را تعویض یا تعمیر کنید.
اگرچه تابه های مسی با آستر فولادی گران تر هستند، ولی به دلیل طول عمرشان ترجیح داده می شوند. ممکن است ارزش آن را داشته باشد که پول بیشتری را برای بهره مندی در درازمدت به آن اختصاص دهید.
مراقبت از ظروف مسی
اگر تصمیم دارید آشپزخانه خود را با مس تزیین کنید، مطمئن باشید که می دانید چگونه از آن مراقبت کنید.
- مراقبت از آستر
از نظر عملکرد، مهم ترین قسمت قابلمه یا ماهیتابه که باید از آن مراقبت کنید آستر آن است. حتی اگر فقط آستر را با آب و صابون بشویید پوشش قلع احتمالاً هر چند سال یکبار نیاز به تعویض دارد. آستر فولادی ضد زنگ باید عمر بیشتری داشته باشد.
- جلا دادن مس
در مورد خود مس، این شما هستید که تعیین می کنید هر چند وقت یکبار می خواهید آن را جلا دهید. اگر ظروف مسی خود را به طور مرتب جلا نمی دهید، احتمالاً کدر می شود. اما این ممکن است لزوما چیز بدی نباشد. کدر شدن ممکن است مس واقعی زیر آن را از نشان دادن سایر نشانه های ساییدگی ناخوشایندتر حفظ کند.
برای صیقل دادن ظروف مسی خود، می توانید یک پولیش مسی تجاری بخرید یا می توانید خودتان با مواد موجود در آشپزخانه آن را درست کنید. اساساً هر چیز اسیدی باعث درخشش مس شما می شود. به آب گوجه فرنگی، آب لیمو یا سرکه فکر کنید.
یکی از راه های محبوب برای جلا دادن مس این است که با پاشیدن مقدار زیادی نمک روی قابلمه یا تابه شروع کنید. سپس، سرکه سفید را روی نمک بریزید – بلافاصله یک واکنش شیمیایی را مشاهده خواهید کرد. بعد از چند ثانیه، مقداری نمک دیگر بپاشید، سپس مس را با اسفنج آغشته به سرکه سفید بمالید. هنگامی که از درخشش راضی شدید، قابلمه یا ماهیتابه را با آب بشویید.
همچنین میتوانید لاکهای شفافی بخرید که بهطور خاص برای براق نگه داشتن ظروف مسی شما طراحی شدهاند، اما بهتر است از این لاکها در قابلمهها و تابههایی استفاده کنید که فقط برای دکور یا نمایش هستند، نه پخت و پز واقعی.
سوالات متداول
آیا قابلمه ها و تابه های مسی در فر ایمن هستند؟
بله. مایع موجود در هر چیزی که میپزید، قابلمه یا ماهیتابه را به اندازه کافی خنک نگه میدارد و از آسیب دیدن آن جلوگیری می کند، حتی در حرارت بالا.
آیا می توان از ظروف مسی روی اجاق گاز القایی استفاده کرد؟
به طور کلی، نه. با این حال، تابه های مسی مخصوصی وجود دارد که با کف فرومغناطیسی ساخته شده اند که می توانند روی مشعل القایی استفاده شوند.